Nečekejte, jednejte. Nabídněte nemovitost k prodeji co nejdříve

Nečekejte, jednejte. Nabídněte nemovitost k prodeji co nejdříve

Někteří majitelé nemovitostí váhají, zda nabídnout nemovitost k prodeji právě teď. Ano! Je třeba využít aktuální poptávky po nákupu nemovitostí. Existuje riziko, že se ceny nemovitostí budou snižovat.

 

Obávané snižování cen nemovitostí

Od prvních týdnů druhé vlny pandemie se objevují nejrůznější signály budoucí ekonomické krize. Ta se samozřejmě promítne i do realitního trhu.

Po ekonomické krizi v roce 2008 došlo k poklesu cen nemovitostí se zpožděním několika měsíců a průměrně se jednalo na Nymbursku o pokles 30 % z ceny nemovitostí.

Pandemie několik měsíců trvá, dosud jsem výrazný pokles cen nemovitostí v Nymburce nezaznamenala ale určitý pokles (v řádu několika jednotek procent) u starších nemovitostí registruji již od počátku 03/2020. Proč dosud nedošlo k výraznějšímu poklesu nabídkových cen nemovitostí? Důvodů je několik.

 

Rostoucí poptávka

Hrozba nadcházející krize vyvolala u domácností zvýšený zájem o bezpečné uložení peněz. Bezpečným přístavem pro uložení hotovosti před hrozbou rostoucí inflace jsou jistě nemovitosti. Vzhledem ke stabilní poptávce neměli prodávající důvod nabídkové ceny nemovitostí snižovat. Moji klienti, kteří mě sledují, prodávají prostřednictvím mých služeb nebo se mnou průběžně konzultují aktuální situaci ví, proč uvádím pojem "nabídkové ceny".

Pro ostatní jen doplním, že nabídková cena = inzertní cena a ta může být odlišná od ceny kupní (za kterou je skutečně prodáno).

Další skutečností je snižování úrokových sazeb u hypotečních úvěrů a částečné rozvolnění pravidel pro poskytování úvěrů. Peníze na nákup nemovitostí jsou levné a získání hypotéky je jednodušší než před několika měsíci.

Do úvahy je třeba vzít i skutečnost, že aktuálně probíhají vládní programy na podporu ekonomiky, které drží zaměstnanost a dotují provoz tisíců firem. Jakmile tato podpora skončí, teprve se začnou dopady krize projevovat.

 

S prodejem nečekejte

Je zřejmé, že k postupnému výraznému poklesu cen nemovitostí bude docházet. 

Pokud uvažujete o prodeji nemovitosti, nečekejte. Využijte nynější poptávky kupujících, kteří hledají bezpečnou investici a mají možnost financovat nákup levným hypotečním úvěrem.

Z pohledu prodávajícího je třeba myslet na fakt, že jakmile se začne ekonomika potýkat s následky pandemie, bude se objevovat mnohem více těch, kteří přijdou o zaměstnání, sníží se jim příjmy nebo budou mít obavy z dlouhodobého závazku. Prodávat se bude mnohem hůře a za nižší ceny.

Potřebujete prodat nebo pronajmout ?

Nemusíte se obávat. Vše vyřídíme s ohledem na vaše zdraví, přání i bezpečnost transakce. Vaše požadavky a představy můžeme probrat telefonicky, online anebo na společné procházce v přírodě. Při osobním setkání budu vždy vybavena respirátorem FFP2, rukavicemi a ohleduplností. Jsem zastáncem filozofie "Kde je vůle, tam je cesta!" a moje zprostředkovatelské služby jsou zejména o hledání cest ke spokojenosti klientů. Spokojený klient je dle mého názoru profesní vizitkou. Více o mně se dozvíte TADY.

Kontaktujte mě prostřednictvím formuláře kliknutím NA TENTO TEXT nebo mi zavolejte, napište SMS na telefon 775 716 255.

Diana

 

 

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení